Exposities en wedstrijden

 

The Other Half - Jacob Riis – Foam – 16 feb. t/m 15 apr

In 1870 arriveerde de Deense immigrant Jacob Riis (1849-1914) op21-jarige leeftijd platzak in New York. Vanwege zijn achtergrond voelde hij zich betrokken bij de slechte leefomstandigheden van de inwoners van de Lower East Side van New York. Dankzij deze betrokkenheid groeide hij uit tot een belangrijk journalist en sociaal-hervormer in New York rond de eeuwwisseling. Hij wordt tegenwoordig beschouwd als één van de grondleggers van de documentaire fotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mystic Lights - Ronald Peeters – UMC Utrecht stiltecentrum - t/m 13 mrt

Ronald Peeters, gepassioneerd natuurfotograaf en docent biologie, heeft foto's macro-opnames van mossen in natuurgebieden in Noord-Brabant.

Doordat de ware grootte van de natuuropnames ongeveer 6x4 cm is, ontvouwt Ronald een wereld die voor ons niet direct waarneembaar is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij waren de Gusto - Stedelijk Museum Schiedam - t/m 15 apr

In de jaren zestig zorgden de medewerkers van Werf Gusto ervoor dat de Nederlandse economie draaide. Als een van de grootste werven in Schiedam brak het bedrijf record na record met op maat gemaakte baggermaterialen, staalconstructies, hoogovens, schepen en veel meer. Hoe zag de werf eruit? Wie waren deze vernieuwers? En wat deden ze? Cas Orthuys legde dit vast. Ga meer dan een halve eeuw terug in de tijd en bekijk de tentoonstelling Wij waren de Gusto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen Oerlemans - Kunsthal - t/m 4 mrt

Fotojournalist Jeroen Oerlemans leefde in twee werelden. Hij reisde veel door crisisgebieden waar hij in reportages de wereldproblematiek een gezicht gaf, of het nu ging om oorlog, natuurgeweld, honger of de vluchtelingenstroom. Thuis in Amsterdam bij zijn geliefde vrouw en kinderen werkte hij hoofdzakelijk aan portretopdrachten.

De foto's van Oerlemans kenmerken zich door een enorme betrokkenheid bij de situaties die hij vastlegde, een groot gevoel voor esthetiek en een scherp oog voor compositie.

 

 

 

 

 

 

Back to the Future – Foam, Amsterdam – t/m 28mrt

De tentoonstelling Back to the Future richt zich op het werk van hedendaagse kunstenaars die technieken, methodes processen en thema’s toepassen die overeenkomsten vertonen met die van vroeg negentiende-eeuwse fotografen. Deze kunstenaars laten zich niet alleen inspireren door de pioniersjaren van de fotografie, maar borduren hier ook op verrassende wijze op voort. In de door Foam samengestelde tentoonstelling worden de werken van ruim vijfentwintig geselecteerde kunstenaars uit de eenentwintigste én negentiende eeuw naast elkaar gepresenteerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FC Amsterdam - Piet de Gruyter, Amsterdam - 14 jan t/m 28 mrt

FC Amsterdam was een Amsterdamse voetbalclub, die ontstond in 1972 uit een fusie tussen Blauw-Wit, DWS en De Volewijckers. De expositie met foto's van Hans Heus am geeft een beeld van de club in de jaren 70, waar naast succes, vooral vrijheid en plezier heerst. Ze zijn gemaakt in een tijd waarin een fotograaf alle ruimte kreeg om dicht bij de spelers en club te komen. Hans Heus begon als freelance sportfotograaf in de zeventiger jaren. Hij werkte voor verscheidene kranten en tijdschriften maar werd vooral bekend door zijn sportfoto’s in de Volkskrant. Behalve sportfoto's maakte hij ook commercieel werk voor o.a. Perry Sport, ING en KLM. In 1992 won Hans Heus de Zilveren Camera met een foto van atlete Ellen van Langen die in Barcelona Olympisch goud won op de 800 meter.

 

 

 

 

Life in cities – Fotomuseum Den Haag – 20 jan t/m 22 apr

Gedurende de jaren 2010 - 2013 keert Micheal Wolf telkens terug naar hetzelfde perron in Tokyo. Hij wacht daar als een jager op zijn prooi. Dit resulteert in Tokyo Compression, wellicht zijn beroemdste fotoserie waarin hij de onderwerpen privacy en voyeurisme tot in detail onderzoekt. In de dichtbevolkte wereldsteden waar Michael Wolf werkt, zijn deze thema’s onvermijdelijk. Het Fotomuseum Den Haag toont een groot overzicht van Wolfs werk, vanaf zijn vroegste jaren als documentairefotograaf tot en met zijn recentere series Architecture of Density (2003 - 2014) en Transparent City (2006).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Setting the Stage, Pyongyang, North Korea, Part 2 - Huis Marseille, Amsterdam - t/m 4 mrt

Het dagelijks leven in een gesloten land: Tussen 2014 en 2017 reisde de Nederlandse fotograaf Eddo Hartmann viermaal naar Noord-Korea. Zijn fascinatie voor dit gesloten land is mede ingegeven door het eenzijdige beeld dat het Westen ervan heeft. Iedereen kent de propagandistische foto's van de huidige leider Kim Jong-un en de beelden van Noord-Koreaanse nieuwslezers met dreigende berichten over het afgekondigde nucleaire programma. Het zijn altijd politiek gekleurde beelden die ons bereiken, waarbij het om de nieuws- of propagandawaarde gaat. Maar van het dagelijkse leven weten en zien we nagenoeg niets.

 

 

 

 

 

 

Wedstrijden

 

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.