Exposities en wedstrijden

Kim de Molenaer - Hellenic / Nostalgic

Eduard Planting Gallery, Jordaan Amsterdam - t/m 14 april 2018

Het is de eerste grote solo-expositie van Kim De Molenaer in Nederland. De galerie toont een selectie van zwart-wit foto’s met Griekenland als decor. Daarbij heeft de fotograaf een duidelijke voorkeur voor portretfotografie, maar laat ook stranden en geënsceneerde beelden zien. Zijn streven naar perfectie staat centraal. De fotograaf geeft de Griekse mythologie een persoonlijke twist. Met Atlas en Aphrodite als inspiratiebronnen, brengt hij scenes uit hun verhalen op gedetailleerde en methodische wijze tot leven en plaatst ze in een moderne context.

 

 

 

 

 

Photo festival Leiden - Verschillende buitenlocaties- - 7 t/m 15 april.

De vierde editie van het International Photo Festival Leiden vindt dit jaar plaats op een geheel nieuwe locatie: de Lammermarkt in Leiden. Het festivalterrein is dé plek waar de nieuwe generatie topfotografen en het publiek elkaar kan ontmoeten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nature’s Art - Boomkwekerijmuseum Boskoop tot 26 april

Onder de titel 'Nature's Art' exposeert fotografe en kunsthistorica Peet Hiddink tot 28 april 2018 een serie natuurfoto's, waarin het accent ligt op de kunstzinnige verschijnselen die we in de natuur tegen komen.

Peet Hiddink: 'De ene keer toont de natuur ons een kleurrijk schilderij, dan weer een prachtig lijnenspel op bijvoorbeeld een rots, dat ons doet denken aan een grafische voorstelling. Vervolgens staan we oog in oog met een sculptuur in de vorm van een lenige, achterover gebogen boomstam. Of we verbazen ons over een prachtig bouwwerk van ijs, dat ineens voor ons opdoemt midden op zee, juist daar waar we het nooit zouden verwachten. Een stukje architectuur dat ons versteld doet staan!'-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Friso Kooijman: fascinatie voor de stad-Pakhuis de Zwijger, Amsterdam - 30 mrt - 26 apr

Wandelen, kijken en fotograferen in de straten van grote steden is verslavend voor fotograaf Friso Kooijman. De combinatie van belichting, schaduwen, intimiteit en overzicht voelt voor hem als een ​​beloning. Daarom wandelt hij al jaren door de straten van Amsterdam.

Jagen op die ene foto met het perfecte contrast, het sterke daglicht versus de harde donkere schaduwen op armlengte, is iets dat Friso Kooijman kent. Soms verdwijnt hij in de menigte en stelt hij zichzelf voor om een ​​glimp van herkenning of verrassing op te wekken. Als straatfotograaf heb je niet alleen geduld en interesse, maar ook moed nodig.

 

 

 

 

 

Rineke Dijkstra - overzichtstentoonstelling -Museum de Pont, Tilburg t/m 27 mei

Sinds de Strandportretten, waarmee Rineke Dijkstra (Sittard, 1959) in de jaren negentig internationale bekendheid verwierf, is het aantal fotografische beelden explosief gegroeid. Dagelijks krijgen we niet alleen via de massamedia, maar ook digitaal een stortvloed aan foto’s, selfies en filmpjes van vrienden en (on)bekenden toegestuurd. Waarin onderscheidt het werk van Rineke Dijkstra zich van deze eindeloze stroom fotoportretten? Wat maakt haar foto’s en video’s zo bijzonder?

 

 

 

 

 

 

 

Geboren fotograaf Leo van den Bergh - Museum Jan Cunen, Oss - t/m 27 mei

Kleine werelden die op zichzelf staan. Als stills uit een vergeten zwart-witfilm, de laatste overblijfselen van een verloren klassieker. De foto’s van Leo van den Bergh (1912-2009) hebben geen toelichting of verduidelijking nodig. In zowel esthetisch als documentair opzicht zijn de beelden een lust voor het oog. Dat Leo van den Bergh fotograaf was, wisten veel Ossenaren wel. Niet alleen door zijn fotowinkel op de Heuvel, waar menige inwoner van de stad zijn pasfoto’s liet maken, maar vooral ook door de foto’s die hij maakte van de oorlogsjaren en de bevrijding; hij had zich kort voor de Tweede Wereldoorlog toegelegd op de fotografie. Dat hij naast zijn reguliere opdrachten – door hem toch vaak als ‘moetjes’ beschouwd - ook artistiek werk opbouwde, zullen niet velen weten.

 

 

 

 

 

Chinese Reis - Kunsthal, Rotterdam tm 7 juni

In de tentoonstelling Chinese Reis neemt de Rotterdamse fotograaf Eli Dijkers de kijker mee naar China. Hij raakt geïntrigeerd door het land van de draak, dat zo'n snelle transitie doormaakt dat iedere reis weer als nieuw lijkt. 'Grote steden zijn fantastisch omdat het leven er zich als een soort film voor je ogen afspeelt', aldus Dijkers. De fotograaf is kijkgierig en niets lijkt hem te ontgaan. Zowel mens, dier als omgeving legt hij met aandacht vast tijdens zijn tochten door Shanghai en Fuijan.

 

 

 

 

 

 

 

50 jaar Paradiso - Amsterdam Museum - 30 mrt t/m 19 aug

In de tentoonstelling wordt Paradiso belicht als Amsterdams cultureel erfgoed. Bijna iederen muziekliefhebber heeft immers wel een herinnering aan dé Amsterdamse poptempel. Aan legendarische concerten, wilde feesten, heftige debatten of aan eigen optredens op dat iconische podium. In totaal vonden er meer dan 26.000 evenementen plaats.

De tentoonstelling toont hoe ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’, dat in 1968 zijn deuren opende aan de Weteringschans, uitgroeide tot het bekende poppodium. Zo’n 200 unieke foto’s van concerten en artiesten, van feesten en bijzondere bijeenkomsten en van de vele bezoekers worden afgewisseld door herkenbare posters. Ook klinken er authentieke muziekopnames uit Paradiso en vertellen bezoekers, artiesten en medewerkers in een audiotour over hun belevenissen in de poptempel, die op 30 maart 2018 officieel 50 jaar bestaat.

 

 

 

 

Ed van der Elsken door de ogen van Jan de Bont

Rijksmuseum, Amsterdam - t/m 3 juni

Het Rijksmuseum presenteert 26 zeldzame authentieke afdrukken van Ed van der Elsken. Aanleiding is de schenking van regisseur Jan de Bont en zijn vrouw Trish Reeves-de Bont. Een selectie hiervan is voor het eerst te zien in de presentatie 'Ed van der Elsken door de ogen van Jan de Bont', samen met niet eerder getoonde foto’s uit de Rijksmuseumcollectie. Regisseur Jan de Bont, bekend van films als Turks Fruit, Keetje Tippel, Basic Instinct, Speed en Twister, is fervent fotografieverzamelaar. In 2017 schonk hij veertien werken van Van der Elsken aan het Rijksmuseum; vroeg werk en foto’s uit de beroemde boeken Een liefdesgeschiedenis in Saint-Germain-des Prés (1956), Sweet life (1966) en Amsterdam! (1979).

 

 

 

 

 

It's Been a Fantastic Ride... Gallery Vassie , Amsterdam - t/m 21 april

De galerie aan de Amsterdamse Langestraat is van dinsdag- tot en met zaterdagmiddag open van één tot zes, en daarbuiten ook op afspraak.

Tentoonstelling van foto's door Michael Putland. Gedurende meer dan 50 jaar combineerde hij zijn liefde voor muziek met die voor de fotografie. Tijdens zijn lange en spectaculaire carrière heeft Michael Putland de meest iconische namen in de muziek vastgelegd, zowel op als buiten het podium. Hij fotografeerde duizenden artiesten, van Abba via David Bowie, Mick Jagger en Tina Turner tot Frank Zappa.

 

 

 

 

 

 

 

The Other Half - Jacob Riis – Foam – t/m 15 apr

In 1870 arriveerde de Deense immigrant Jacob Riis (1849-1914) op21-jarige leeftijd platzak in New York. Vanwege zijn achtergrond voelde hij zich betrokken bij de slechte leefomstandigheden van de inwoners van de Lower East Side van New York. Dankzij deze betrokkenheid groeide hij uit tot een belangrijk journalist en sociaal-hervormer in New York rond de eeuwwisseling. Hij wordt tegenwoordig beschouwd als één van de grondleggers van de documentaire fotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Achter de gevels - Arjan Bronkhorst - Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam - tot 30 april

Veel bezoekers aan de Amsterdamse binnenstad lopen met bewondering over de grachten, zich vergapend aan de pracht en praal van voorbije eeuwen. Menigeen zou graag een kijkje willen nemen in deze huizen. Dat is fotograaf Arjan Bronkhorst (1972) gelukt. Zijn fascinatie voor de Amsterdamse grachtenhuizen deed hem besluiten om een fotoserie te wijden aan de bijzondere interieurs van deze monumenten. Bronkhorst werkte bijna twee jaar aan de fotoserie. Hij stelde zich ten doel het specifieke karakter van elk huis vast te leggen. De huizen die Arjan heeft gefotografeerd worden vaak nog particulier bewoond. Dit voegt een extra dimensie toe aan de fotoserie: bewoners zorgen ervoor dat een monument blijft leven en kan worden doorgegeven aan volgende generaties. Al meer dan 400 jaar wordt er gewoond en gewerkt in de koopmanshuizen en stadspaleizen van de Amsterdamse grachtengordel. In 2010 is dit gebied bestempeld tot Werelderfgoed.

 

 

 

 

 

 

Dwars door China, Ruben Terlou - Museum Hilversum - t/m 27 mei

Ruben Terlou brengt met zijn tentoonstelling het hedendaagse China in beeld. Hij laat zien hoe de Chinezen zich wapenen tegen het verlies dat de modernisering brengt en hoe zij meegaan met de geboden kansen. Terlou benadert China op een persoonlijke manier; hij spreekt de Chinese taal en is nieuwsgierig naar wat de Chinezen denken, voelen en beleven. Zijn artistieke talent schuilt in zijn vermogen door te dringen tot de kern. ´Hij heeft een eigen stijl van fotograferen´, aldus museumdirecteur Stef van Breugel. ´Hij zoekt in zijn fotografie naar tableaus van mensen en landschappen die zijn te vergelijken met filmscenes. Hij doorbreekt in de tentoonstelling het clichébeeld dat wij doorgaans van China hebben. Het oordelen over de vooruitgang van het moderne China of de prijs die men daarvoor betaalt, laat hij over aan het publiek.

 

 

 

 

Why work - Fotodok Utrecht – t/m 27 mei

FOTODOK gelooft in documentairefotografie als middel om mensen anders naar de wereld te laten kijken en op die manier de maatschappij een spiegel voor te houden.

De blik van FOTODOK houdt niet op bij de landsgrenzen en zij is altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen de (inter)nationale documentairefotografie. In haar programma’s is er aandacht voor zowel gevestigde namen als jong talent.

FOTODOK wil haar publiek op elk niveau aanmoedigen – van kinderen tot volwassenen, van fotografieliefhebber tot beeldprofessional – een stap verder te zetten dan het voor hem bekende.

In tijden waarin nieuwsberichten steeds korter worden en sneller hun nieuwswaarde verliezen, waarin we dagelijks overspoeld worden met duizenden beelden en een onophoudelijke stroom aan informatie, is er volgens FOTODOK behoefte aan achtergrondverhalen. Achtergrondverhalen bieden verdieping, soms zelfs bezinning en dragen bij aan een beter begrip van de wereld waarin we leven. Het vertrouwd raken met en leren lezen van documentair beeld door middel van tentoonstellingen, educatie, verdieping en participatie is een belangrijke focus.De in 1990 overleden fotograaf Ed van der Elsken blijkt nog steeds een bron van inspiratie voor hedendaagse straatfotografen.Stephen Wilkes maakt op verschillende tijden van de dag foto’s, deze voegt hij samen tot een bijzondere foto.

 

 

 

Tentoonstelling FOTOBOND 2018 - Galerie Sille te Oudewater - 12 tm 18 apr

Bezoek de tentoonstelling van de Fotobond bij Galerie Sille. Deze tentoonstelling is een nieuw initiatief van Galerie Sille in samenwerking met de landelijke Fotobond. Vanaf 12 t/m 29 april 2018 te bezoeken in Galerie Sille te Oudewater en bestaat voor deze gelegenheid geheel uit fotografie.Zestig fotografen, aangesloten bij de landelijke Fotobond, laten hun werken zien in verschillende categorieën, waaronder portret, architectuur, natuur, documentair en stilleven.

(foto Leo van Zanten)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij waren de Gusto - Stedelijk Museum Schiedam - t/m 15 apr

In de jaren zestig zorgden de medewerkers van Werf Gusto ervoor dat de Nederlandse economie draaide. Als een van de grootste werven in Schiedam brak het bedrijf record na record met op maat gemaakte baggermaterialen, staalconstructies, hoogovens, schepen en veel meer. Hoe zag de werf eruit? Wie waren deze vernieuwers? En wat deden ze? Cas Orthuys legde dit vast. Ga meer dan een halve eeuw terug in de tijd en bekijk de tentoonstelling Wij waren de Gusto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Life in cities – Fotomuseum Den Haag – 22 apr

Gedurende de jaren 2010 - 2013 keert Micheal Wolf telkens terug naar hetzelfde perron in Tokyo. Hij wacht daar als een jager op zijn prooi. Dit resulteert in Tokyo Compression, wellicht zijn beroemdste fotoserie waarin hij de onderwerpen privacy en voyeurisme tot in detail onderzoekt. In de dichtbevolkte wereldsteden waar Michael Wolf werkt, zijn deze thema’s onvermijdelijk. Het Fotomuseum Den Haag toont een groot overzicht van Wolfs werk, vanaf zijn vroegste jaren als documentairefotograaf tot en met zijn recentere series Architecture of Density (2003 - 2014) en Transparent City (2006).

 

 

 

 

 

 

Maria Austria. Leven voor de fotografie - Joods Historisch Museum, Amsterdam - tot 2 sept

 

In Maria Austria. Leven voor de fotografie wordt voor het eerst een totaalbeeld getoond van haar omvangrijke en veelzijdige oeuvre uit de jaren 1930-1975. Ook de joodse aspecten van haar leven en werk krijgen nu aandacht, onder andere met een fotoserie van het verlaten en onttakelde Achterhuis uit 1954.

Maria Austria (1915-1975) kreeg haar grootste bekendheid als vernieuwend fotograaf van het experimentele en avant-gardistische theater van de jaren zestig en zeventig. Minder bekend is dat ze in de naoorlogse decennia ook talloze sociaal-documentaire reportages maakte over de wederopbouw en dat ze gespecialiseerd was in portretten.

Maria Austria’s fotografie had een opmerkelijk grote reikwijdte. Op de podia van toneel, ballet en opera voelde ze zich net zo op haar gemak als bij gewone mensen thuis of in de fabriek. Ze was een documentalist van de geschiedenis in al zijn rijke gelaagdheid. Door haar brede interesses is haar werk nu een onuitputtelijke visuele bron van hoe in Nederland na 1945 het normale leven weer langzaam werd opgebouwd - sociaal, economisch en cultureel.

 

 

 

Vanuit de luie stoel:

 

Hoe Erwin Olaf in een verlaten pyschiatrisch ziekenhuis een fotoset maakt en zijn modellen fotografeert.

KLIK HIER

 

9 foto compositie tips van beroemde fotograaf Steve McCurry.

KLIK HIER

 

Bas Meelker over landschapsfotografie

KLIK HIER

 

Annie Leibovitz (1949) is één van de bekendste fotografen van deze tijd. Zij portretteerde tal van beroemde mensen o.a. voor het blad Rolling Stone. Dit filmpje is een introductie tot haar werk.

KIJK HIER

 

Stephen Wilkes maakt op verschillende tijden van de dag foto’s, deze voegt

hij samen tot een bijzondere foto.

KIJK HIER

 

 

Wedstrijden

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

 

Evenementen:

 

 

26/27 mei 2018: Fotofair, Beekse Bergen, Hilvarenbeek.