Exposities en wedstrijden

Lost in Time X Bank, Amsterdam tot 15 juli

Annelies Damen presenteert haar nieuwste serie Lost in Time. De serie bestaat uit een aantal zwart-wit en soft colour foto's op groot formaat, geschoten in het oudste museum van Amsterdam, het ARTIS-Groote Museum. Op dit moment wordt het gebouw gerestaureerd en vernieuwd. De verkoop-expositie Lost in Time toont een samenkomst van mens en architectuur.

In deze nieuwe serie van Annelies stapt de hoofdpersoon uit haar conventionele omgeving om te overwegen waar ze naartoe wil. Zonder druk van tijd of omgeving vindt ze een hernieuwde vrijheid. Haar antwoorden komen, ze zweven in deze prachtige oude ruimte.

 

 

 

 

 

Achterland – Welwonend, Utrecht tot 1 aug

De Poolse fotografe Patrycja Lassocinska toont haar reisbeelden uit Schotland en Sardinie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50 jaar Paradiso - Amsterdam Museum - t/m 19 aug

In de tentoonstelling wordt Paradiso belicht als Amsterdams cultureel erfgoed. Bijna iederen muziekliefhebber heeft immers wel een herinnering aan dé Amsterdamse poptempel. Aan legendarische concerten, wilde feesten, heftige debatten of aan eigen optredens op dat iconische podium. In totaal vonden er meer dan 26.000 evenementen plaats.

De tentoonstelling toont hoe ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’, dat in 1968 zijn deuren opende aan de Weteringschans, uitgroeide tot het bekende poppodium. Zo’n 200 unieke foto’s van concerten en artiesten, van feesten en bijzondere bijeenkomsten en van de vele bezoekers worden afgewisseld door herkenbare posters. Ook klinken er authentieke muziekopnames uit Paradiso en vertellen bezoekers, artiesten en medewerkers in een audiotour over hun belevenissen in de poptempel, die op 30 maart 2018 officieel 50 jaar bestaat.

 

 

 

New York New York-Eduard Planting Gallery-Amsterdam t/m 30 juni

Met New York New York deelt de visuele verhalenverteller Richard Koek zijn liefde voor New York City en haar inspirerende bewoners. Recent is ook een gelijknamig fotoboek verschenen. De foto's van Richard Koek laten de overweldigende diversiteit van New York zien en de kwetsbaarheid van het gecompliceerde leven in de stad. Voor kijkers biedt zijn werk alle ruimte voor een eigen interpretatie. Hierdoor wordt elke foto een nieuw en uniek verhaal. Na een loopbaan als jurist, volgde Richard Koek (Ilpendam, 1965) zijn grote passie voor fotografie en verhuisde in 2000 naar New York, een stad die continu verandert. Momenteel woont en werkt hij afwisselend in Amsterdam en The Big Apple. Het werk van Richard Koek is gepubliceerd in toonaangevende titels als The Independent, Interview Magazine, The New York Review of Books, The New York Times en Stern. Daarnaast is zijn werk opgenomen in de collecties van het Nationaal Archief, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

 

 

 

Jan Banning - FotoMuseum Den Haag - t/m 2 sept

Hoe breng je een abstract begrip als ‘bureaucratie’ in beeld? De Nederlandse fotograaf Jan Banning (1954) verbeeldt dit treffend in zijn serie Bureaucratics (2003-2007). In acht verschillende landen fotografeerde hij ambtenaren achter hun bureau; hij legt ze vast in een vrijwel lege hut in Liberia, met jachttrofeeën aan de wand in Texas of tussen de stapels bijna versteende paperassen in India. Het is één van Bannings beroemdste fotoreportages waarin zijn belangstelling voor sociaal maatschappelijke en politieke onderwerpen sterk naar voren komt. Fotomuseum Den Haag toont deze en vele andere geëngageerde series, waaronder Troostmeisjes (2010) en de nooit eerder getoonde serie The Sweating Subject (2016), in Bannings eerste grote oeuvreoverzicht. Banning heeft voor zijn verschillende series talloze prijzen ontvangen, waaronder een World Press Photo Award en maar liefst elf onderscheidingen in de Zilveren-Cameracompetitie. Zijn foto’s worden regelmatig gepubliceerd in kranten en bladen als The Guardian, Time, Vrij Nederland en GEO, en bevinden zich in collecties van onder meer het Rijksmuseum Amsterdam en het Museum of Fine Arts Houston.

 

 

 

 

 

Maria Austria. Leven voor de fotografie - Joods Historisch Museum, Amsterdam - tot 2 sept

 

In Maria Austria. Leven voor de fotografie wordt voor het eerst een totaalbeeld getoond van haar omvangrijke en veelzijdige oeuvre uit de jaren 1930-1975. Ook de joodse aspecten van haar leven en werk krijgen nu aandacht, onder andere met een fotoserie van het verlaten en onttakelde Achterhuis uit 1954.

Maria Austria (1915-1975) kreeg haar grootste bekendheid als vernieuwend fotograaf van het experimentele en avant-gardistische theater van de jaren zestig en zeventig. Minder bekend is dat ze in de naoorlogse decennia ook talloze sociaal-documentaire reportages maakte over de wederopbouw en dat ze gespecialiseerd was in portretten.

Maria Austria’s fotografie had een opmerkelijk grote reikwijdte. Op de podia van toneel, ballet en opera voelde ze zich net zo op haar gemak als bij gewone mensen thuis of in de fabriek. Ze was een documentalist van de geschiedenis in al zijn rijke gelaagdheid. Door haar brede interesses is haar werk nu een onuitputtelijke visuele bron van hoe in Nederland na 1945 het normale leven weer langzaam werd opgebouwd - sociaal, economisch en cultureel.

 

 

 

 

Streets of the World – Photo Museum, Zaandam t/m 30 sept

De Nederlandse fotojournalist Jeroen Swolfs reisde tussen 2009 en 2016 rond de wereld en fotografeerde het straatleven in alle hoofdsteden ter wereld voor het unieke project Streets of the World. Alle 195 foto's zijn in deze expositie te zien.

Jeroen Swolfs: 'Streets of the World is een uniek fotoproject dat eraan bijdraagt mensen een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid te geven. Zo geeft het project een uniek kijkje achter de schermen van hoofdsteden die door media vaak afgeschilderd worden als alleen gevaarlijk en onrustig. Mijn foto's tonen een andere kant van het verhaal, een kant die betrokkenheid, verbondenheid en hoop biedt'.

Alleen straten in de hoofdsteden van Jemen, Libië en Equatoriaal Guinee zijn nog niet door Swolfs gefotografeerd. 'Hoewel ik nog drie landen heb te gaan, wil ik in deze tijden van polarisatie, onrust en groeiende angst voor oorlog en terrorisme niet wachten om mijn verhaal te delen met dezelfde wereld die ik in de afgelopen zeven jaar ook heb mogen fotograferen en leren kennen.'

 

 

 

Vanuit de luie stoel:

 

Tips voor creatieve portretfotografie:

KLIK HIER

 

Macro en scherptediepte:

KLIK HIER

 

Voor de beginners: Belichting | Wanneer over- of onderbelichten?

KLIK HIER

 

Een serie historische beelden van de legendarische fotograaf Richard Avedon

KLIK HIER

 

Voor de beginners: 9 Tips om perfect te fotograferen

KLIK HIER

 

Passend bij de expositie van Olaf Otto Becker:

KLIK HIER

 

 

 

 

Wedstrijden

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Rechtermuisknop uitschakelen